Az új ateizmus szellemi pestis?

Jézusom!

Nyílt levél Farkas Attila Mártonnak.

Kedves Farkas Attila Márton!

Elképedve olvastuk az új ateizmusról szóló írásodat a Kálvinista Apologetika oldalán. Igazad van abban, hogy az új ateizmus nem olyan, mint a régi. Az új ateizmus sohasem fogja már befogni a száját, nem fog a békesség kedvéért úgy tenni, mintha az egyházak, szekták sokszor nem a hatalmat kiszolgáló bűnszövetkezetek lennének. Nem fogunk úgy tenni, mintha a vallás ömagában tiszteletre méltó dolog lenne. Ironikus, hogy éppen a safe space elleni küzdelem egyik magyarországi élharcosa követel safe space-t a vallásnak, a vallásos hitnek.

A Magyar Ateista Társaság sohasem támadja a hívőket, a vallásos embereket, nem folytatunk gyűlöletpropagandát. Mi a hitet, az irracionalitást, az elnyomó, bigott, fundamentalista nézeteket támadjuk. Az embereknek van méltóságuk, a nézeteiknek nincsen.

Azt mondod, hogy a 20. század ateista természettudósainak színe-java megértően viszonyult a valláshoz. Az európai kultúrkörben a vallás támadása tabu, de ennek ellenére a tudományos élet jeles képviselői egyáltalán nem voltak olyan megértőek vele szemben, ahogy állítod. Albert Einstein szerint például

a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám primitív, ráadásul elég gyerekes legendák gyűjteménye”.

Lehet kritizálni az ateista oldalak humorát, iróniáját, szarkazmusát, de a kocsmafilozófiai önfényezésetek színvonala alapján talán nem te vagy erre a legilletékesebb személy. Az „Apu produkció”-ra megítélésünk szerint telitalálat „a szánalmasan rossz, erőltetett humorral, infantilis nyelvöltögetéssel, azon a szinten művelik, mint a sérült kisgyerek vagy a visszamaradott, aki a szennyét vihogva a másikra keni” leírás.

Azt mondod, hogy nincs pozitív állításunk a világról, nincs erkölcsünk, nincs jövőképünk, még a nihilizmushoz is kevesek vagyunk. (Itt most szintén felmerülhet, hogy a Mika Tivadar Mulató pincéjében előadott "két óra gyűlölet" alapján ennek megítélésére mennyire vagy kompetens személy.)

Mi szekuláris humanisták vagyunk, az ember tisztelete az erkölcsünk alapja. Tiszteljük az embereket, legyenek azok feketék, fehérek, zsidók, cigányok, LMBTQ emberek, keresztények, muzulmánok, menekültek, kövérek vagy soványak, férfiak, gyerekek, nők, sőt, akár feministák :) . Fontosnak tartjuk a racionalitást, a tudományt, a filozófiát. Ha legalább az új ateista mozgalom egyik vezéralakjának, Richard Dawkins-nak a Militáns ateizmusról szóló TED előadását megnézted volna - melyből egy részletet be is idéztetek a youtube csatornánkról a Sznobjektívben - akkor tudnád, hogy az új ateisták célja egy olyan új társadalom megteremtése, amely a vallás és a tradíciók helyett a józan észre, a tudomány és a filozófia eredményeire támaszkodik. Miért csináljunk valami csak azért rosszul, mert már régóta úgy csináljuk? Miért nyomorítsuk meg embertársainkat azért, mert valakinek a képzeletbeli barátja sokezer éve azt mondta?

Ha egy a racionalitásra alapuló, jobb, boldogabb, igazságosabb társadalom megteremtése nem progresszív jövőkép, akkor tényleg nem tudom, hogy mi az. Azt elhiszem, hogy neked nem fog tetszeni a „genderfasizmus”, de ettől még van jövőképünk. Ezt nyugodtan nevezheted szellemi pestisnek, a te szádból megtiszteltetés.

Azt mondod, hogy nem érdekel minket a tudomány, a tudományos ismeretterjesztés. Minden héten képes összefoglalót teszünk közre a tudomány híreiről. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a kálvinista egyház, amelynek apologetikai oldalán publikálsz, áltudományos, kreacionista történelemórát fejlesztett az adófizetők pénzéből. Mi hívtuk fel a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor egy tudománytagadó sülbolondot kíván az EMMI élére kinevezni. Azt is elsőként dobtuk be a köztudatba, hogy az Örömhír Alapítvány az EMMI támogatásával vagy anélkül (ez a mai napig nem tisztázott) kreacionista rajzversenyt hirdetett, illetve az EMMI 12 millió forintos támogatásával kreacionista magazint indít. Frissen alakult, kis szervezetként tehetnénk többet is a tudományos ismeretterjesztésért, persze mi nem kapunk évi több 100 milliárd forintos állami támogatást, mint a transzcendens világképű emberek szervezetei, egyházai. Azért vannak terveink a tudományos ismeretterjesztésre, vitákra, ne aggódj.

Azt mondod, hogy nem vitatkozunk. Kihívtuk vitára a kálvinista egyházat, hogy vitassuk meg a kreacionista történelemórájukon elhangzottakat, mely vita elől az egyház megfutamodott. A „Ki menti meg Jézust” oldalunkon is várjuk a vitapartnereket, hogy vitatkozzunk a Jézus történetiségét bizonyítani kívánókkal. De vitatkozunk a Kálvinista Apologetika által szervezett eseményeken is. Amennyiben szeretnéd megpróbálni a saját világnézetedet (buddhista-misztikus-kereszténység?) megvédeni az ateizmussal szemben, természetesen annak is állunk elébe.

 
máj 03, 2020
125
3
min read